Szybki kontakt: tel: +48 22 676 51 21, +48 607 513 764 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Filtr do uzdatniania wody – Warszawa

Zakup filtra do uzdatniania wody jest najlepszym sposobem na zapewnienie nieograniczonego dostępu do wysokiej jakości wody pitnej wszystkim użytkownikom danego obiektu. W znacznej większości gospodarstw domowych, zarówno w domach, jak i w budynkach wielorodzinnych, jakość wody użytkowej pozostawia wiele do życzenia. Do głównych powodów, dla których kranówka w dużych miastach nie nadaje się do picia, są stare i zaniedbane instalacje wodociągowe. Jeżeli szukasz efektywnego filtru do uzdatniania wody w Warszawie, podejmij współpracę z naszą firmą!

Zalety filtrów do wody

Zakup skutecznego filtru do uzdatniania wody to inwestycja, która zawsze się opłaca. Odpowiednio oczyszczoną wodę bez obaw można pić prosto z kranu, eliminując tym samym potrzebę regularnego zakupu wody butelkowanej. To tanie, wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które docenią szczególnie osoby dbające o odpowiednie nawodnienie organizmu każdego dnia.

Picie uzdatnionej wody wydaje się oczywiste z punktu zdrowia, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę również z tego, że wykonywanie codziennych czynności higienicznych z użyciem nieoczyszczonej wody może nasilać wiele problemów natury kosmetycznej. Dodatkowo kamień z twardej wody osadzać się na domowych sprzętach i wyposażeniu, wpływając negatywnie na ich walory estetyczne oraz przyczyniając się do szybszego zużycia. Zastosowanie filtrów do wody użytkowej w całym obiekcie z pewnością wyeliminuje źródło problemów z twardą i nieoczyszczoną wodą.

Uzdatnianie wody w przemyśle

W zakładach przemysłowych wykorzystuje się ogromne ilości wody. Jest ona używana do chłodzenia tworzonych wyrobów, mycia przetwarzanych produktów, a także rozpuszczania konkretnych substancji. Duże ilości wody wykorzystuje się zarówno w przetwórstwie żywności, zwłaszcza w przemyśle mięsnym, jak i przy produkcji środków chemicznych, wyrobów z drewna, tworzyw sztucznych itd. Woda jest obecna w niemal każdej gałęzi przemysłu, dlatego tak dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju instalacje i filtry usuwające z niej zanieczyszczenia.

Zanieczyszczona woda nie może być wykorzystywana w większości prac w przemyśle. Jej czystość ma ogromne znaczenie zwłaszcza podczas produkcji żywności, która jest następnie spożywana przez konsumentów. Nie może być więc myta czy przygotowywana z użyciem cieczy, w której znajdują się bakterie, wirusy i szkodliwe substancje chemiczne. Odpowiednią czystość musi mieć też woda wykorzystywana do mycia dowolnych wyrobów. Gdy jest ona za twarda, na ich powierzchni będzie osadzać się charakterystyczny, biały osad związków mineralnych. Problematyczne są też substancje stałe – piasek, pył, a nawet fragmenty rdzy, odklejające się od starych elementów instalacji wodno-kanalizacyjnych.

W przemyśle wykorzystuje się różne filtry, w zależności od ich przeznaczenia. Niektóre z nich mają za zadanie pozbywanie się związków mineralnych powodujących osady, a inne skutecznie usuwają mikroorganizmy szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Szczególną uwagę na czystość cieczy warto zwrócić w przemyśle chemicznym. W takich zakładach filtry muszą pozbywać się wszystkich pierwiastków, które wchodzą w reakcję z wytwarzanymi substancjami.

Zalety filtrów do wody

Zakup skutecznego filtru do uzdatniania wody to inwestycja, która zawsze się opłaca. Odpowiednio oczyszczoną wodę bez obaw można pić prosto z kranu, eliminując tym samym potrzebę regularnego zakupu wody butelkowanej. To tanie, wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które docenią szczególnie osoby dbające o odpowiednie nawodnienie organizmu każdego dnia.

Picie uzdatnionej wody wydaje się oczywiste z punktu zdrowia, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę również z tego, że wykonywanie codziennych czynności higienicznych z użyciem nieoczyszczonej wody może nasilać wiele problemów natury kosmetycznej. Dodatkowo kamień z twardej wody osadzać się na domowych sprzętach i wyposażeniu, wpływając negatywnie na ich walory estetyczne oraz przyczyniając się do szybszego zużycia. Zastosowanie filtrów do wody użytkowej w całym obiekcie z pewnością wyeliminuje źródło problemów z twardą i nieoczyszczoną wodą.

Uzdatnianie wody w przemyśle

W zakładach przemysłowych wykorzystuje się ogromne ilości wody. Jest ona używana do chłodzenia tworzonych wyrobów, mycia przetwarzanych produktów, a także rozpuszczania konkretnych substancji. Duże ilości wody wykorzystuje się zarówno w przetwórstwie żywności, zwłaszcza w przemyśle mięsnym, jak i przy produkcji środków chemicznych, wyrobów z drewna, tworzyw sztucznych itd. Woda jest obecna w niemal każdej gałęzi przemysłu, dlatego tak dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju instalacje i filtry usuwające z niej zanieczyszczenia.

Zanieczyszczona woda nie może być wykorzystywana w większości prac w przemyśle. Jej czystość ma ogromne znaczenie zwłaszcza podczas produkcji żywności, która jest następnie spożywana przez konsumentów. Nie może być więc myta czy przygotowywana z użyciem cieczy, w której znajdują się bakterie, wirusy i szkodliwe substancje chemiczne. Odpowiednią czystość musi mieć też woda wykorzystywana do mycia dowolnych wyrobów. Gdy jest ona za twarda, na ich powierzchni będzie osadzać się charakterystyczny, biały osad związków mineralnych. Problematyczne są też substancje stałe – piasek, pył, a nawet fragmenty rdzy, odklejające się od starych elementów instalacji wodno-kanalizacyjnych.

W przemyśle wykorzystuje się różne filtry, w zależności od ich przeznaczenia. Niektóre z nich mają za zadanie pozbywanie się związków mineralnych powodujących osady, a inne skutecznie usuwają mikroorganizmy szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Szczególną uwagę na czystość cieczy warto zwrócić w przemyśle chemicznym. W takich zakładach filtry muszą pozbywać się wszystkich pierwiastków, które wchodzą w reakcję z wytwarzanymi substancjami.

 Dowiedz się jakie są najpopularniejsze metody aby wykonać uzdatnianie wody. Wejdź i sprawdź.

 

Wskaźnik jakości wody Metoda uzdatniania wody
Mętność filtracja na węglu aktywnym / flokulacja + filtracja
Barwa filtracja na węglu aktywnym / flokulacja + filtracja
Zapach filtracja na węglu aktywnym / napowietrzanie / flokulacja + filtracja
Odczyn korekta PH
Twardość ogólna zmiękczanie / odwrócona osmoza
Żelazo ogólne odżelazianie
Mangan odmanganianie
Chlor filtracja na węglu aktywnym
Chlorki demineralizacja
Amoniak chlorowanie + filtracja na węglu aktywnym / ozonowanie / odwrócona osmoza
Azotyny ozonowanie / chlorowanie
Azotany wymiana jonowa / odwrócona osmoza
Siarczany wymiana jonowa / odwrócona osmoza
Dwutlenek węgla wolny napowietrzanie / odkwaszanie / alkalizacja
Utlenialność filtracja na węglu aktywnym / ozonowanie + filtracja na węglu aktywnym / chemiczne utlenianie + filtracja
Wapń wymiana jonowa / odwrócona osmoza
Magnez wymiana jonowa / odwrócona osmoza
Węgiel organiczny filtracja na węglu aktywnym / ozonowanie + filtracja na węglu aktywnym
Krzemionka odwrócona osmoza / wymiana jonowa
Przewodność elektryczna odsalanie / odwrócona osmoza
Bakterie dezynfekcja (promieniowanie UV / chlorowanie / ozonowanie)

 

WARUNKI FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA:

 

Lp.   Nazwa substancji  Najwyższe dopuszczalne stężenie [mg/l]
 1.  Amoniak                            0,5
 2.  Azotany (NO3)                            50
 3.  Azotyny (NO2)                            0,1
 4.  Chlor wolny                            0,3
 5.  Chlorki                           250
 6.  Mangan                           0,05
 7.  Odczyn (pH)                         6,5- 9,5
 8.  Siarczany                           250
 9.  Twardość jako CaCO3                         60- 500
 10.  Żelazo                            0,2

 

WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA

 

Lp.  Wskaźnik jakości wody      Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika

     Liczba bakterii           Objętość   próbki  [ml]     
 1. Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne)        0          100
 2. Bakterie grupy coli *)        0          100
 3. Enterokoki (paciorkowce kałowe)        0          100
 4. Clostridia redukujące siarczyny **) (Clostridium perfringens)        0          100
 5. Ogólna liczba bakterii w 37 oC        20           1
 6. Ogólna liczba bakterii w 22 oC       100           1

*) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie,
nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.
**) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.

Przejdź do zakładki Kontakt

Czytaj więcej