Przejdź do zakładki Kontakt
Filtr do uzdatniania wody – Warszawa
Zakup filtra do uzdatniania wody jest najlepszym sposobem na zapewnienie nieograniczonego dostępu do wysokiej jakości wody pitnej wszystkim użytkownikom danego obiektu. W znacznej większości gospodarstw domowych, zarówno w domach, jak i w budynkach wielorodzinnych, jakość wody użytkowej pozostawia wiele do życzenia. Do głównych powodów, dla których kranówka w dużych miastach nie nadaje się do picia, są stare i zaniedbane instalacje wodociągowe. Jeżeli szukasz efektywnego filtru do uzdatniania wody w Warszawie, podejmij współpracę z naszą firmą!
Zalety filtrów do wody
Zakup skutecznego filtru do uzdatniania wody to inwestycja, która zawsze się opłaca. Odpowiednio oczyszczoną wodę bez obaw można pić prosto z kranu, eliminując tym samym potrzebę regularnego zakupu wody butelkowanej. To tanie, wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które docenią szczególnie osoby dbające o odpowiednie nawodnienie organizmu każdego dnia.
Picie uzdatnionej wody wydaje się oczywiste z punktu zdrowia, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę również z tego, że wykonywanie codziennych czynności higienicznych z użyciem nieoczyszczonej wody może nasilać wiele problemów natury kosmetycznej. Dodatkowo kamień z twardej wody osadzać się na domowych sprzętach i wyposażeniu, wpływając negatywnie na ich walory estetyczne oraz przyczyniając się do szybszego zużycia. Zastosowanie filtrów do wody użytkowej w całym obiekcie z pewnością wyeliminuje źródło problemów z twardą i nieoczyszczoną wodą.
Uzdatnianie wody w przemyśle
W zakładach przemysłowych wykorzystuje się ogromne ilości wody. Jest ona używana do chłodzenia tworzonych wyrobów, mycia przetwarzanych produktów, a także rozpuszczania konkretnych substancji. Duże ilości wody wykorzystuje się zarówno w przetwórstwie żywności, zwłaszcza w przemyśle mięsnym, jak i przy produkcji środków chemicznych, wyrobów z drewna, tworzyw sztucznych itd. Woda jest obecna w niemal każdej gałęzi przemysłu, dlatego tak dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju instalacje i filtry usuwające z niej zanieczyszczenia.
Zanieczyszczona woda nie może być wykorzystywana w większości prac w przemyśle. Jej czystość ma ogromne znaczenie zwłaszcza podczas produkcji żywności, która jest następnie spożywana przez konsumentów. Nie może być więc myta czy przygotowywana z użyciem cieczy, w której znajdują się bakterie, wirusy i szkodliwe substancje chemiczne. Odpowiednią czystość musi mieć też woda wykorzystywana do mycia dowolnych wyrobów. Gdy jest ona za twarda, na ich powierzchni będzie osadzać się charakterystyczny, biały osad związków mineralnych. Problematyczne są też substancje stałe – piasek, pył, a nawet fragmenty rdzy, odklejające się od starych elementów instalacji wodno-kanalizacyjnych.
W przemyśle wykorzystuje się różne filtry, w zależności od ich przeznaczenia. Niektóre z nich mają za zadanie pozbywanie się związków mineralnych powodujących osady, a inne skutecznie usuwają mikroorganizmy szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Szczególną uwagę na czystość cieczy warto zwrócić w przemyśle chemicznym. W takich zakładach filtry muszą pozbywać się wszystkich pierwiastków, które wchodzą w reakcję z wytwarzanymi substancjami.
Zalety filtrów do wody
Zakup skutecznego filtru do uzdatniania wody to inwestycja, która zawsze się opłaca. Odpowiednio oczyszczoną wodę bez obaw można pić prosto z kranu, eliminując tym samym potrzebę regularnego zakupu wody butelkowanej. To tanie, wygodne i ekologiczne rozwiązanie, które docenią szczególnie osoby dbające o odpowiednie nawodnienie organizmu każdego dnia.
Picie uzdatnionej wody wydaje się oczywiste z punktu zdrowia, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę również z tego, że wykonywanie codziennych czynności higienicznych z użyciem nieoczyszczonej wody może nasilać wiele problemów natury kosmetycznej. Dodatkowo kamień z twardej wody osadzać się na domowych sprzętach i wyposażeniu, wpływając negatywnie na ich walory estetyczne oraz przyczyniając się do szybszego zużycia. Zastosowanie filtrów do wody użytkowej w całym obiekcie z pewnością wyeliminuje źródło problemów z twardą i nieoczyszczoną wodą.
Uzdatnianie wody w przemyśle
W zakładach przemysłowych wykorzystuje się ogromne ilości wody. Jest ona używana do chłodzenia tworzonych wyrobów, mycia przetwarzanych produktów, a także rozpuszczania konkretnych substancji. Duże ilości wody wykorzystuje się zarówno w przetwórstwie żywności, zwłaszcza w przemyśle mięsnym, jak i przy produkcji środków chemicznych, wyrobów z drewna, tworzyw sztucznych itd. Woda jest obecna w niemal każdej gałęzi przemysłu, dlatego tak dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju instalacje i filtry usuwające z niej zanieczyszczenia.
Zanieczyszczona woda nie może być wykorzystywana w większości prac w przemyśle. Jej czystość ma ogromne znaczenie zwłaszcza podczas produkcji żywności, która jest następnie spożywana przez konsumentów. Nie może być więc myta czy przygotowywana z użyciem cieczy, w której znajdują się bakterie, wirusy i szkodliwe substancje chemiczne. Odpowiednią czystość musi mieć też woda wykorzystywana do mycia dowolnych wyrobów. Gdy jest ona za twarda, na ich powierzchni będzie osadzać się charakterystyczny, biały osad związków mineralnych. Problematyczne są też substancje stałe – piasek, pył, a nawet fragmenty rdzy, odklejające się od starych elementów instalacji wodno-kanalizacyjnych.
W przemyśle wykorzystuje się różne filtry, w zależności od ich przeznaczenia. Niektóre z nich mają za zadanie pozbywanie się związków mineralnych powodujących osady, a inne skutecznie usuwają mikroorganizmy szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Szczególną uwagę na czystość cieczy warto zwrócić w przemyśle chemicznym. W takich zakładach filtry muszą pozbywać się wszystkich pierwiastków, które wchodzą w reakcję z wytwarzanymi substancjami.
Dowiedz się jakie są najpopularniejsze metody aby wykonać uzdatnianie wody. Wejdź i sprawdź.
Wskaźnik jakości wody | Metoda uzdatniania wody |
Mętność | filtracja na węglu aktywnym / flokulacja + filtracja |
Barwa | filtracja na węglu aktywnym / flokulacja + filtracja |
Zapach | filtracja na węglu aktywnym / napowietrzanie / flokulacja + filtracja |
Odczyn | korekta PH |
Twardość ogólna | zmiękczanie / odwrócona osmoza |
Żelazo ogólne | odżelazianie |
Mangan | odmanganianie |
Chlor | filtracja na węglu aktywnym |
Chlorki | demineralizacja |
Amoniak | chlorowanie + filtracja na węglu aktywnym / ozonowanie / odwrócona osmoza |
Azotyny | ozonowanie / chlorowanie |
Azotany | wymiana jonowa / odwrócona osmoza |
Siarczany | wymiana jonowa / odwrócona osmoza |
Dwutlenek węgla wolny | napowietrzanie / odkwaszanie / alkalizacja |
Utlenialność | filtracja na węglu aktywnym / ozonowanie + filtracja na węglu aktywnym / chemiczne utlenianie + filtracja |
Wapń | wymiana jonowa / odwrócona osmoza |
Magnez | wymiana jonowa / odwrócona osmoza |
Węgiel organiczny | filtracja na węglu aktywnym / ozonowanie + filtracja na węglu aktywnym |
Krzemionka | odwrócona osmoza / wymiana jonowa |
Przewodność elektryczna | odsalanie / odwrócona osmoza |
Bakterie | dezynfekcja (promieniowanie UV / chlorowanie / ozonowanie) |
WARUNKI FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA:
Lp. | Nazwa substancji | Najwyższe dopuszczalne stężenie [mg/l] |
1. | Amoniak | 0,5 |
2. | Azotany (NO3) | 50 |
3. | Azotyny (NO2) | 0,1 |
4. | Chlor wolny | 0,3 |
5. | Chlorki | 250 |
6. | Mangan | 0,05 |
7. | Odczyn (pH) | 6,5- 9,5 |
8. | Siarczany | 250 |
9. | Twardość jako CaCO3 | 60- 500 |
10. | Żelazo | 0,2 |
WARUNKI BAKTERIOLOGICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA DO PICIA
Lp. | Wskaźnik jakości wody | Najwyższa dopuszczalna wartość wskaźnika Liczba bakterii Objętość próbki [ml] |
|
1. | Escherichia coli lub bakterie grupy coli typ kałowy (termotolerancyjne) | 0 | 100 |
2. | Bakterie grupy coli *) | 0 | 100 |
3. | Enterokoki (paciorkowce kałowe) | 0 | 100 |
4. | Clostridia redukujące siarczyny **) (Clostridium perfringens) | 0 | 100 |
5. | Ogólna liczba bakterii w 37 oC | 20 | 1 |
6. | Ogólna liczba bakterii w 22 oC | 100 | 1 |
*) Dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie,
nie w kolejnych próbkach; do 5% próbek w ciągu roku.
**) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych.